🔎 Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed

Bloed prikken

Ik wil bloed laten prikken

Een bloedafname wordt uitgevoerd op aanvraag van bijvoorbeeld de huisarts of medisch specialist. Bij een bloedafname wordt een hoeveelheid bloed afgenomen, in de meeste gevallen wordt er een aantal buisjes gevuld met bloed om te onderzoeken.


Heb je een doorverwijzing om bloed te laten prikken? Maak dan hier eenvoudig online een afspraak bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ).

Moet ik nuchter zijn voor bloedonderzoek, en zo ja hoe lang?

Voor sommige onderzoeken is het noodzakelijk om je bloed nuchter te laten prikken. Op het bloedprikformulier staat aangegeven of je nuchter moet zijn of niet. Nuchter zijn betekent dat je de avond voor je bloedonderzoek na 23 uur ’s avonds niet meer mag eten, drinken en/of roken. Water drinken is wel toegestaan. Nuchter is belangrijk omdat in sommige gevallen eten en drinken jouw samenstelling van bloed veranderen en daarmee bepalingen kunnen beïnvloeden.

Wat betekent nuchter zijn voor een bloedonderzoek?

Wanneer je nuchter bloed moet laten prikken is het belangrijk dat je ‘s ochtends je bloed laat prikken (liefst voor 09.00 uur). Zorg ervoor dat je aan de volgende voorwaarden voldoet:


-        Vanaf een vooraf aangegeven tijdstip de avond voor de bloedafname niet meer eet

-        Vanaf een vooraf aangegeven tijdstip alleen nog maar water drinkt

-        De ochtend voor de bloedafname niet rookt

-        Een hele dag (24 uur) voor de bloedafname geen alcohol inneemt

-        Tenzij anders voorgeschreven mag je wel medicijnen innemen

Waar kan ik mijn bloed laten prikken?

Je kunt bloed laten prikken in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Maak hier een afspraak.


Is een bloedafname aan huis nodig? Overleg dit met je huisarts. Dit zogeheten ‘thuisprikken’ is alleen mogelijk met goedkeuring van de huisarts. De huisarts kiest hier alleen voor als het voor jou niet mogelijk is om naar een priklocatie te gaan.

Wanneer krijg ik de uitslag van een ander onderzoek dan bloed?

Het verschilt per onderzoek hoe lang je moet wachten op de uitslag. Je krijgt de uitslag altijd van de huisarts, die vervolgens de behandeling met je bespreekt. Je kunt je uitslagen ook altijd inzien via jouw portaal.

Ik kom er niet uit met het online maken van een afspraak voor mijn bloedonderzoek. Hoe kan ik hulp krijgen?

Wij adviseren om eerst hulp te vragen aan familie of vrienden. Je kunt ook altijd bellen naar de DigiHulplijn 0800-1508. Mocht je er dan nog niet uitkomen, dan helpen wij je uiteraard graag verder! Neem dan telefonisch contact op met onze assistente via 073 641 19 31.


DigiHulplijn