🔎 Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed

13 april 2023

Mirena gebruiksduur verlengd naar 8 jaar

De gebruiksduur van hormoonspiraal Mirena is verlengd van 6 naar 8 jaar. Hormoonspiraal Mirena is een anticonceptiepil die door veel vrouwen wordt gebruikt, maar ook bij klachten zoals zware menstruatie, symptomen van de menopauze en endometriose. Als gevolg hiervan is de spiraalbijsluiter aangepast.

Wat is er veranderd?

De hormoonspiraal Mirena bevat 52 mg van het hormoon levonorgestrel. Voor twee toepassingen is de bijsluiter begin februari aangepast: voor anticonceptie en voor hevig bloedverlies bij ongesteldheid. Daarbij heeft het spiraaltje nu een werkingsduur van 8 jaar, in plaats van 6 jaar. Je hoeft het spiraaltje dus minder snel te laten vervangen. De spiraal geeft in het begin gemiddeld 20 microgram per dag af aan het lichaam. In de loop der jaren geeft de spiraal steeds wat minder hormonen af. Na 8 jaar is het nog maar 7 microgram per dag, maar dat werkt nog voldoende voor deze twee toepassingen, zo blijkt uit onderzoek.

Deze periode van 8 jaar geldt alléén voor het merk Mirena en niet voor andere spiraaltjes zoals Levosert. Voor de indicaties overgangsklachten (gecombineerd gebruik met oestrogeen) verandert er niets aan de geregistreerde gebruiksperiode van 3 jaar. 

Bron: Plusonline & NHGMeer informatie